History
Insights:
The facade
The restoration
The frescoes
The statues
The paintings
The prints
 
The restoration
The facade of Valmarana Braga's Palace appears today of a dark shade due to the deposit of almost five centuries of smog and pollution.
At the time of the recent restoration works and in agreement with the

Monuments and Fine Arts Department (SOVRINTENDENZA) it was decided to leave the shade as it was and to preserve the original marble surfaces, making a conservative restoration.

This method of reinforcing the parts which are coming away and filling the cavities behind can be likened to that used in the restoration of frescos.
It is therefore possible to say that Valmarana Braga's Palace is one of a very few examples of a building of that time which retains its original cover of plaster and marble material. The stone parts are still untouched and have seen no intervention.
The statues which hold the family emblems in the two corners of the facade were restored very expertly by the sculptor Giordani in 1962/63 together with two high reliefs which were damaged by vandals.

Immediately after the second world war an intervention was carried out by the Sovrintendenza directed by Architect Forlati to rebuild part of the attic, part of the facade toward the courtyard and the roof all of which were destroyed during a bomb attack in 1944.

In 1962, with the approval of the Sovrintendenza (Architect Guiotto), the facade on the south of the courtyard was reinstated. With this work two sides of the courtyard were completed.
Since then (more than 40 years) the Palace owner has been waiting for the permission to complete the renovation on the other two sides.

Basements
It was not until the restoration in 1961/1962, that the cellars were cleared of the soil which had filled them since the excavation of the foundations.
Here he original line of mortar between the blocks holding up the vaults are still visible.

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Floors
The major intervention was the reconstruction of the floor on the piano nobile, with the reproduction of the cotto tiles following the original design.

During the reconstruction, an octagon of the original floor miraculously saved, has been put back in a corner while the cotto and venetian floors were skillfully restored or newly made.

Of particular note is the floor in the little studio of the Count, which is complete in all its details. It is made with cotto rhombs tiles, both light and dark, which recall the lozenge shape in the Valamarana's family emblem.
In the main room on the ground level, the floor is made with white and red cotto squares and it has been covered with tables to prevent damages.

The ceilings
Almost all the beams are in the Sansovino's style, the simplest being with the top tables framed, with designs of the Valmarana's emblem: gold rhombs on a blue background.

 

 
> scarica il PDF  

  © Palazzo Valmarana Braga 2015 - P.IVA 02473430243